Schorzenia przewlekłe zwykle nie rozpoczynają się nagle – przez lata dają organizmowi subtelne objawy, których nie należy ignorować, aby nie doprowadzić do pogłębienia swojego stanu. Insulinooporność to właśnie zaburzenie metaboliczne, które może prowadzić do cukrzycy typu drugiego, ale co ważne – nie musi. Zmaga się z nim już ponad 2 miliony Polaków. Przeczytaj, jak sobie pomóc, gdy zostanie ona u Ciebie zdiagnozowana!
Co to jest insulinooporność?
Wiele nieświadomych osób, które spotykają się z tym problemem pyta - insulinooporność co to takiego? Warto wiedzieć, że insulinooporność nie jest samodzielną jednostka chorobową, lecz zaburzeniem metabolicznym. Polega ono na zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny wydzielanej przez trzustkę. Aby ją stwierdzić, wykonuje się podstawowe badania oznaczenia poziomu cukru we krwi: krzywą cukrową i krzywą insulinową. Wiedząc, co to jest insulinooporność, a także co to jest insulina, możesz w porę zdiagnozować u siebie ten stan i zmienić swoje nawyki i przyzwyczajenia!
Czym jest krzywa insulinowa?
Podstawowym badaniem z krwi jest krzywa cukrowa, czyli test obciążenia organizmu glukozą (OGTT). Po wypiciu niewielkie porcji glukozy bada się krew pacjenta, aby sprawdzić, jak zachowuje się ona we krwi – jakie jest jej stężenie po 1 czy 2 godzinach. Krzywa insulinowa z kolei to badanie oceniające stężenie insuliny na czczo, a także po wypiciu glukozy po 1 i 2 godzinach. Jeśli chodzi o wyniki, jakie daje krzywa insulinowa normy na czczo to około 10 mU/ml, po godzinie nie powinno być wyższe niż 50 mU/ml, a po dwóch – 30 mU/ml. Zawyżone wyniki pozwalają na zdiagnozowanie insulinooporności.
Insulinooporność przyczyny
Jeśli chodzi o insulinooporność przyczyny tego stanu mają zwykle podłoże genetyczne, ale również dietetyczne czy środowiskowe. Wpływ na nią może mieć nieodpowiednia dieta i idąca za nią nadwaga, brak aktywności fizycznej, niektóre choroby endokrynologiczne i przyjmowane leki. Gdy podejrzewasz u siebie insulinooporność badania zlecone przez lekarza rodzinnego powinny dać Ci klarowny obraz sytuacji. Badanie insuliny często jest jedną ze składowych diagnostyki przy innych stanach wchodzących w skład zespołu metabolicznego, czyli otyłości, podwyższonego ciśnienia, wysokiego stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Insulinooporność objawy
W stanie, jakim jest insulinooporność objawy są początkowo dość trudne do zaobserwowania. Mogą pojawić się napady wilczego apetytu, szczególnie w nocy, senność po posiłkach i trudności z zaśnięciem, przemęczenie, brak koncentracji, bóle głowy. Może pojawić się otyłość centralna, gdy tłuszcz gromadzi się wokół brzucha – to tzw. brzuch insulinowy. Jeśli chodzi o insulinooporność objawy skórne również powinny dać pacjentowi wiele do myślenia – mogą pojawić się brunatne, szorstkie plamy, niekiedy uporczywie swędzące.
Insulinooporność leczenie
Warto wiedzieć, że stan ten należy kontrolować i leczyć, aby nie doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu drugiego. Gdy chodzi o insulinooporność leczenie farmakologiczne polega głównie na podawaniu metforminy, która dostępna jest wyłącznie na receptę. Natomiast bardzo istotna jest zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej, aby leczenie miało sens, a efekty przyszły szybciej.
Suplementacja w insulinooporności
W przypadku, gdy mamy insulinooporność suplementy mogą wesprzeć organizm w walce z nią . Jednym z nich jest ceniony w metabolizmie węglowodanów składnik - inozytol. Usprawnia on transport glukozy do komórek obwodowych. Ma zdolności do zmniejszenia poziomu insuliny we krwi, a także uwrażliwia komórki naszego ciała na insulinę. Kolejnym istotnym składnikiem podczas suplementacji jest także berberyna, będąca naturalnym alkaloidem izochinolinowym. Usprawnia ona transport glukozy do komórek organizmu. Szukając dalej naturalnych składników, które również wspomagają walkę z insulinoopornością warto także zwrócić uwagę imbir, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Ważna jest także witamina D z której niedoborem zmagają się bardzo często osoby zmagające się z chorobami metabolicznymi i zaburzeniami z tej grupy. Co więcej Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca również uzupełnienie diety w witaminę B12, szczególnie gdy w trakcie leczenia wdrożona została metformina.
Insulinooporność u dzieci i w trakcie ciąży
Insulinooporność u dzieci może być wynikiem uwarunkowań genetycznych, ale również nieprawidłowej diety, obfitującej w cukier i nadmierną ilość kalorii, szczególnie w połączeniu z niskim poziomem aktywności fizycznej. Z kolei insulinooporność w ciąży jest zjawiskiem fizjologicznym. Zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny może wynikać z wysokiej aktywności hormonów ciążowych. Aby ją wykryć, wykonuje się krzywą insulinową pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży. Nie musi ona przerodzić się w cukrzycę ciążową, o ile jest nadzorowana przez lekarza prowadzącego, a pacjentka przestrzega prawidłowej diety przynajmniej do dnia porodu.
Dieta na insulinooporność
W stanie jakim jest insulinooporność dieta niskowęglowodanowa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia pacjenta. Dieta insulinowa to przede wszystkim świadome wybieranie produktów o obniżonym indeksie i ładunku glikemicznym. Dieta na insulinooporność powinna być przede wszystkim uboga w cukry proste, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Warto uzupełnić ją o specjalne suplementy diety i zioła, które wspomagają pracę trzustki i dbają o prawidłowy metabolizm węglowodanów.
[prod_in_content id='1749']
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – jak to policzyć?
Komponując posiłki na insulinooporność, warto kierować się tabelami, o których wspomnieliśmy wyżej. Dieta z niskim indeksem glikemicznym to podstawa, ponieważ nie powoduje ona nadmiernego podwyższenia stężenia cukru we krwi, co pozwoli ustabilizować jego poziom i uwrażliwić tkanki na insulinę. Dieta niski indeks glikemiczny powinna nie tylko uwzględniać produkty „dozwolone” w tabeli. Istotne jest również, aby łączyć je z białkami i błonnikiem, czyli głównie warzywami i owocami niskoskrobiowymi, które obniżają indeks glikemiczny całej potrawy.
Indeks glikemiczny – co to jest?
Indeks glikemiczny to prosty wskaźnik, który mówi o tym, jak szybko wzrasta we krwi poziom cukru po spożyciu konkretnego produktu zawierającego 50 g węglowodanów. Czysta glukoza w tej gramaturze według tego wskaźnika jest równa 100. Dla osób, które pragną wdrożyć do jadłospisu indeks glikemiczny tabela produktów jest najprostszym sposobem na to, aby nauczyć się prawidłowo komponować swoje posiłki. Niski indeks glikemiczny to te produkty, które można spożywać bez obaw o swój stan zdrowia – oczywiście w rozsądnych, kontrolowanych ilościach. Im niższy indeks glikemiczny tym lepiej.- szukaj produktów z indeksem glikemicznym poniżej 55 lub minimum średnim, który wynosi 56-69.
Ładunek glikemiczny – co to jest?
Ładunek glikemiczny to nieco bardziej precyzyjny wskaźnik od indeksu. Określa on, jaka jest jakość i ilość cukrów w danym produkcie glikemicznym. Otrzymuje się go poprzez pomnożenie IG przez ilość znajdujących się w nim węglowodanów, a następnie podzielenie przez 100. Z tego względu niektóre produkty z niskim IG mogą mieć jednocześnie wysoki ŁG i na odwrót. Zatem gdy chodzi o ładunek glikemiczny tabela będzie nieco inna i pozwoli bardziej świadomie wybierać spośród artykułów spożywczych te, które przysłużą się lepiej Twojemu zdrowiu. Odpowiednio niski ładunek glikemiczny dla posiłku to wartość równa lub mniejsza niż 10, średni to wartość do 19, zaś wysoki to ten powyżej 20.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Jakie to produkty o niskim indeksie glikemicznym? Przede wszystkim warzywa o niskiej zawartości skrobi: zielone liściaste, papryka, pomidory, kapusta, cebula, cieciorka. Dobrym wyborem są niskocukrowe owoce, takie jak cytrusy, wiśnie, porzeczki. Warto sięgać po kasze, orzechy czy tłuste mleko, które dzięki zawartości białek obniżają IG potraw. Jeśli chodzi o słodkości, lepiej wybierać te zawierające słodziki niecukrowe. Na tych produktach powinna opierać się dieta na insulinooporność.
Insulinooporność czego nie jeść – produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność czego nie jeść, aby nie pogorszyć swojego stanu? Spożywanie niektórych artykułów powinno być ograniczone do minimum, a najlepiej do zera. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak białe pieczywo, ciasta, frytki, ziemniaki, płatki kukurydziane, słodycze słodzone cukrem, arbuzy, banany i inne bardzo słodkie owoce. Oto krótka lista produktów niesprzyjających insulinooporności, która pozwoli Wam ocenić, czy dany produkt lub jego skład będzie dla Was odpowiedni:
- produkty zbożowe takie, jak biały ryż, biała mąka, bułki, drożdżówki, płatki zbożowe, płatki kukurydziane;
- tłuste mięsa wieprzowe i wołowe (karkówka, boczek, łopatka)
- oleje kokosowy, palmowy, masło, smalec, łój
- ziemniaki w postaci: smażonej, puree
- duże ilości owoców (dobrze ograniczyć ich spożycie do 200-300 g dziennie)
- słodkie napoje i produkty nabiałowe
- cukry – biały i brązowy cukier, cukier trzcinowy, miód, syropy, fruktoza, glukoza, słodziki