Żywienie ze zdrowiem jelit ma bardzo wiele wspólnego – to w końcu organ odpowiedzialny za prawidłowe trawienie i wchłanianie. Zobacz, jak zadbać o swoje trzewia, zaledwie nieznacznie modyfikując swoją dietę. Wszystko dla komfortu trawiennego, który bywa zakłócony wskutek niewłaściwego trybu życia!
Czym jest dieta na jelita?
Tak naprawdę dieta na jelita nie jest żadnym skrupulatnie opracowanym jadłospisem. Jest to jedynie zbiór reguł, których warto się trzymać na co dzień. Standardowa dieta na zdrowe jelita obejmuje przede wszystkim zwiększenie podaży błonnika oraz unikanie produktów ciężkostrawnych. Dieta na chore jelita odgrywa równie dużą rolę jak leczenie farmakologiczne i może je wspierać. Jej ogólnym celem jest zmniejszenie stanów zapalnych, poprawa trawienia, oczyszczenie złogów jelitowych i poprawa funkcji trawiennych trzewi.
Suplementy na jelita - jak wspomóc swoją dietę?
Wskazówki dietetyczne, które opisujemy poniżej, warto włączyć do codziennego życia wraz z odpowiednią suplementacją. Suplementy na jelita to przede wszystkim obydwie (nierozpuszczalna i rozpuszczalna), frakcje błonnika pokarmowego, a także probiotyki. Nowoczesne suplementy na zdrowe jelita mają różny skład substancji aktywnych, a także różnią się między sobą przeznaczeniem. Wyróżnia się na przykład suplement na zdrowe jelita dla sportowców lub dla dzieci. To produkty w formie kapsułek o bogatym składzie probiotycznym i prebiotycznym, których zadaniem jest wzbogacanie flory bakteryjnej jelit w dobroczynne drobnoustroje wspierające procesy trawienne i redukujące występowanie stanów zapalnych. Co ważne dla osób, które chcą włączyć dietę na zdrowe jelita, te składniki znajdują się również w licznych produktach spożywczych.
Naturalne probiotyki na jelita
Odpowiednia dieta to podstawa! Dobry probiotyk na jelita zalecany przy diecie lekkostrawnej, to na przykład fermentowane produkty mleczne zawierające bakterie kwasu mlekowego. Naturalne probiotyki na jelita to kiszonki. Są one szczególnie polecane w sezonie zimowym, gdy spada dostępność świeżych owoców i warzyw. Produkty, na które szczególnie warto zwracać uwagę, to:
- kefir,
- maślanka,
- jogurt,
- kiszona kapusta,
- kiszone ogórki,
- kiszone buraki,
- kapsułki ze starannie wyselekcjonowanymi szczepami bakterii.
Błonnik na jelita
Dieta osób, które chcą zadbać o swój komfort trawienny na co dzień, powinna obfitować w:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- owoce,
- warzywa surowe i gotowane,
- pestki,
- nasiona,
- orzechy,
- wysokiej jakości oleje roślinne,
- błonnik jako suplement diety.
Wymienione produkty to przede wszystkim źródło błonnika, który oczyszcza jelita ze złogów i wspomaga perystaltykę, a także ułatwia wypróżnianie. Jeśli chodzi o suplement diety błonnik może być kupowany również w formie kapsułek – będzie on na co dzień uzupełniał jadłospis w ten istotny składnik. Błonnik na jelita można również kupić w formie proszku – na przykład ten pozyskiwany z babki płesznik. Jak działa błonnik na jelita? Łączy się w trzewiach z wodą i pęcznieje, dając uczucie sytości i tworząc żel, który poprawia perystaltykę jelita grubego – przyspiesza przesuwanie się mas kałowych wewnątrz niego i zwiększa częstotliwość wypróżnień. Bez względu na to, jaki błonnik na jelita zostanie wybrany, będzie on działał bardzo podobnie – niczym szczotka, która oczyszcza wszelkie jelitowe zakamarki i opróżnia brzuch. Warto jednak zadbać o jakość zażywanych suplementów diety – aby oprócz czystego włókna znajdowały się w nim inne składniki wspierające trawienie i odporność, na przykład kwasy tłuszczowe czy probiotyki.
Polifenole na jelita
Są to związki, które wykazują korzystny wpływ na jelita, z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne. Polifenole w diecie przyczyniają się do rozrostu dobroczynnych bakterii wytwarzających metabolity antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a nawet neuroprotekcyjne. Oto produkty, które zawierają duże ilości polifenoli:
- gorzka czekolada,
- zielona herbata,
- owoce granatu,
- borówki.
Spożywanie polifenoli jest jednym ze sposobów na zachowanie zdrowia jelit – mają one silne działanie przeciwzapalne, a dzięki temu zapobiegają wielu powszechnym schorzeniom tej części układu pokarmowego. W połączeniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i błonnikiem, działają one bardzo korzystnie na trawienie, ale również na regenerację jelit.
Dieta na jelita - jakie zasady należy stosować?
Chcąc utrzymać swoje jelita w dobrej kondycji, warto dbać o nie nawet wtedy, gdy nie dają żadnych poważnych objawów. Zrównoważona suplementacja będąca uzupełnieniem dobrej jakości, lekkostrawnej diety, będzie wystarczająca, aby przeciwdziałać wielu popularnym chorobom dietozależnym. Dieta na jelita u osób zdrowych, pragnących utrzymać swój komfort trawienny na wysokim poziomie, powinna bazować na rezygnacji z tłustych, ciężkostrawnych potraw: czerwonego mięsa, żółtych serów, przetworzonych produktów takich jak fast foody. Zamiast tego, warto włączyć do niej większą ilość owoców i warzyw w różnych postaciach, produktów pełnoziarnistych zbożowych, oliw wysokiej jakości, orzechów, chudych mięs i ryb oraz chudego nabiału.
Dieta na zdrowe jelita, a odżywianie przy chorobie
Dieta na zdrowe jelita jest czymś innym niż dieta na chore jelita. Ta druga powinna być lekkostrawna – uboga w błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę i przez to może pogorszyć stan pacjenta. Warto pamiętać również o tym, że dieta dla zdrowych jelit również nie powinna być przesadnie obfitująca we włókno pokarmowe – w nadmiarze może ono prowadzić do rozwolnienia, a przez to do pogorszenia wchłaniania składników odżywczych, a nawet do odwodnienia.
Dieta na jelita – co jeść na zdrowe jelita?
Jeśli nie cierpisz na przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego, wystarczy, że do swojego jadłospisu włączysz większe ilości błonnika. Dzięki temu Twoje jelita będą prawidłowo funkcjonowały i zapewnią Ci metabolizm na wysokim poziomie, a przy tym zadbają o Twoją odporność. Najzdrowsze produkty na jelita to fermentowane produkty mleczne, kiszonki, gotowane i surowe owoce oraz warzywa, orzechy i nasiona, a także produkty zbożowe i chude mięsa oraz ryby.
Dieta na zdrowe jelita – co wykluczyć z diety?
Jeśli chcesz zadbać o swoje trzewia, wystarczy że ograniczysz spożycie szkodliwych produktów: tłustych mięs i serów, alkoholu, nadmiernych ilości kawy czy papierosów oraz włączysz zdrowe produkty wymienione wyżej. Warto pamiętać, że organizm musi stopniowo przyzwyczajać się do większych ilości błonnika. Dlatego zaczynaj od małych porcji wysokobłonnikowych produktów oraz zmniejszonych dawek suplementów. Następnie zwiększaj je, pilnując aby nie dostarczać sobie z nimi więcej błonnika, niż jest to określone w normach żywieniowych dla określonego wieku, masy ciała czy płci.